U potrazi za najboljim svetskim ledenim kafama, putujemo kroz različite kulture i ukuse. Danas ćemo vam predstaviti nekoliko najukusnijih varijanti međunarodnih ledenih kafa koje će sigurno ulepšati vaš dan!

 

Oliang, Tajland

Oliang, poznat kao tajlandska led kafa, popularno  piće koje se služi širom zemlje. Mnogi ga mešaju sa vietnamskom led kafom, ali je razlika ogromna.

Oliang se pravi tako što se srednje pečena zrnasta kafa priprema sa začinima u, a zatim se meša sa mešavinom kondenzovanog i evaporiranog mleka. Ovo piće je mlečno, slatko i ukusno, savršeno za neutralisanje začinjene hrane!

 

Eiskaffee, Nemačka

Ova nemačka led kafa pravi se tako što se preko kugle (ili dve,) vanila sladoleda sipa jaka kafa, a zatim se preliva mlekom ili šlagom. Rezultat je ukusno kremasto i slatko piće sa blagim ukusom kafe. Eiskaffee je idealan za vrele letnje dane, a možete ga učiniti još luksuznijim dodavanjem čokoladnog sirupa ili drugih aroma po vašem izboru.

 

Cà Phê Sữa Đá, Vijetnam

Da li ste zaista mislili da ćemo napraviti listu svetskih ledenih kafa, a da ne pomenemo našu omiljenu? Vijetnamska led kafa je kraljica hladne kafe. Ovo ukusno piće kombinuje potentna robusna  zrna kafe (koja se pripremaju koristeći phin) sa kremastim i luksuznim kondenzovanim mlekom. Rezultat je snažno, ali slatko piće. Ako želite da probate autentičnu cà phê sữa đá, nabavite gotovu vijetnamsku led kafu kako biste otkrili  ovu ukusnu tradiciju.

 

Mocha Cola, Brazil

Ako vam treba doza kofeina, ne tražite dalje od brazilske led kafe koja sadrži i kafu i Colu za pravljenje jednog snažnog pića! Mocha Cola (kako je prikladno nazvana) je kombinacija jake hladne kafe i kola napitka (ili bilo kojeg drugog gaziranog pića po vašem izboru) sa šlagom . Cola dodaje slatkoću piću, ali na čudan način ističe ukus kafe – ovo definitivno morate probati ako ste raspoloženi za avanturu.

 

Affogato, Italija

Affogato je sličan nemačkoj led kafi, ali je jači i tehnički, to je dezert! Možete ga napraviti tako što ćete preliti jaku espreso kafu preko kugle sladoleda od vanile. Ovo sladoled u kafi je luksuzan i razmažen, i savršen je način da završite bilo koji italijanski obrok. Ako pravite ovo kod kuće, preporučujemo vam da eksperimentišete sa različitim ukusima sladoleda!

 

Yuanyang, Hong Kong

Ne možete da se odlučite između čaja i kafe? Onda je Yuanyang, poznat i kao hongkoška kafa s čajem, savršeno piće za vas. Tipično se pravi kombinovanjem jednakih delova kafe i crnog čaja, zaslađenih kondenzovanim mlekom. Ovo osvežavajuće piće ima snažan ukus kafe i glatkost čaja sa kremastim finišem. Hong Kong takođe ima i redovnu led kafu koja se pravi sa zaslađenom kafom i služi preko leda sa mlekom ili pavlakom.

 

Mazagran, Alžir

Na kraju ovog lista se nalazi piće koje se veruje da je prvi put prikazan kao ledna kafa – Mazagran. Nazvana po utvrđenju u obalnom gradu Alžiru, ovaj napitak je pijen od strane francuskih kolonista koji su okupirali teritoriju, ali postoje i druge verzije u Portugalu i Austriji. Ovo piće se pravi tako što se kafa kombinuje sa limunovim sokom i šećerom, i služi preko leda, i ukus vrlo sličan klasičnom ledenom čaju. Ostale varijacije pića uključuju i listove nane i rum za dodatni udarac.

 

Za letnje dane I uživanje u suncu najlepše zadovoljstvo daje ledena kafa. Ne postoji drugi napitak koji je tako osvežavajući, daje energiju i neverovatno ukusan za vrele letnje dane.