Kada bi se mogla sabrati dela velikih umetnika iz svih sfera umetnosti koja su nastajala u barovima, restoranima I kafanama, sigurno bi bilo neophodno da se napravi biblioteka I muzej neboder kako bi se mogla  smestiti na jedno mesto.

Na gradskom plocniku Havane koracali su, uzivali I stvarali mnogi veliki umetnici. Priča o mohitu nastaje upravo tako, u vrelim noćima Havane kada je I najotpornijim boemima ipak bilo potrebno osveženje. Za Mohito se kaže da je  čarolija u čaši koja seže duboko u istoriju i nosi sa sobom priče karipskih avantura, a posebno vezane za legendarnog pisca Ernesta Hemingveja. Urbana legenda za koju zna ceo svet.

 

 

Mojito, taj osvežavajući napitak, pronašao je svoj dom u srcu Havane, gde ritam salse upotpunjuje aromu sveže ubrane mente i sočne limete. Ovaj koktel postao je simbol karipske bezbrižnosti, ali priča o njemu postaje još intrigantnija kada u nju uvodimo Hemingvejev pečat.

Kada se korača kamenim ulicama starog grada Havane, stiče se utisak da se priče iz Hemingvejevih romana stapaju sa stvarnošću.

 

 

Hemingvej, čovek koji je živeo život punim plućima, pronašao je svoj kutak u baru “La Bodeguita del Medio”. Tu, između dima cigara i ritma salse, Hemingvej je otkrio Mojito, a njegova prisutnost u ovom utočištu postala je deo lokalnog folklora.

Legenda kaže da je Hemingvej poneo sa sobom tajni recept Mojita kad je napuštao Kubu. Taj recept postao je više od jednostavne kombinacije ruma, mente, limete i šećera. To je postala relikvija koja putuje kroz vreme, svedočeći o Hemingvejevim putovanjima i avanturama.

 

 

Danas, kada naručujete Mojito u lokalnim barovima, može da postane više od običnog  od uživanja u ukusnom koktelu. Mohito možete da bar na trenutak gledate kao  susret s istorijom, s Hemingvejevim duhom ili kao kod za otključavanje vrata Hemingvejevog sveta, gde su priče bile jednako upečatljive kao i piće koje je voleo.

Ako ste ljubitelj avanture i želite da osetite duh Hemingvejevih dana u Havani, posetite “La Bodeguita del Medio” i naručite Mojito. To je mesto koje ne biste smeli da zaobidjete ukoliko ste se uputili na Kubu. Obzirom da je vreme zaustavljeno na neki nacin u toj karipskoj zemlji  trebalo bi malo usporiti I obici barove u Kojima su sedeli veliki umetnici I pisci latinoamericke kulturne bastine.

Potražite svoju inspiraciju I nastavite da stvarate istoriju malih I velikih dela zajedno sa nama.